Tips voor de wasmachine

Een wasmachine heeft niet zoals bij een auto om de zoveel draaiuren een servicebeurt nodig. Wel is het raadzaam om het onderstaande op te volgen om ook zo het bezoek van een service technicus te vermijden.

Gebruik eens per kwartaal (afhankelijk van het gebruik) een machine reiniger om de kuip en slangen van binnen te reinigen. T.g.v. het gebruik van lage temperaturen kunnen er zeep en vetresten in slangen en luchtkamers achterblijven waardoor de machine fouten kan geven. ook kunnen resten zeep en vuil weer op het goed terechtkomen (De zogenaamde vetluis )

Maak altijd na gebruik de manchet goed droog. Hier wil wel water achterblijven, wat de kwaliteit van het rubber sneller doet verouderen.

Gebruikt het juiste programma voor het juiste type wasgoed. Nieuwe machines zijn zuinig in gebruik waardoor de wastijden langer duren dan vroeger het geval was. Kijk niet naar de klok maar naar het type programma. Houdt hierbij de maximale beladingshoeveelheid in de gaten. Programma’s speciaal voor de fijnwas zijn gemaakt voor lichte belading. Doen we hier toch een lang gestrekt hoeslaken , deken of kussen in. Ja dan kan de machine wel eens steigeren. Hier voor en voor zo’n zware belading is het wasprogramma niet gemaakt.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.