Tips voor de vaatwasser

Een vaatwasmachine heeft niet zoals bij een auto om de zoveel draaiuren een servicebeurt nodig. Wel is het raadzaam om het onderstaande op te volgen om ook zo een (onnodig) servicebezoek te vermeiden.

Gebruik eens per kwartaal (afhankelijk van het gebruik) een machine reiniger om de kuip en slangen van binnen te reinigen en te ontkalken. T.g.v. het gebruik van lage temperaturen kunnen er vetresten in slangen en luchtkamers achterblijven waardoor de machine fouten kan geven. Gebruik zoveel mogelijk relatief hogere temperaturen 65graden. Gebruik de lagere temperaturen bij een verjaardag om (het vele) glaswerk te reinigen.

Controleer regelmatig de openingen van de sproeiarmen. Vervuilde sproeiarmen zullen er toe leiden dat deze minder snel /niet ronddraaien met alle gevolgen vandien.

De sproeiarmen zijn meestal d.m.v. een klik bajonet verbinding los te nemen. Houdt ze onder de kraan en klop de vervuiling goed weg. Mogelijk kan d.m.v. een saté stokje vuil weggenomen worden.

Controleer regelmatig de zeven! Zowel de grove zeef als het microzeef.
Deze laatste kunt u met een afwasborstel reinigen. Lees de gebruiksaanwijzingen hiertoe goed na (wat is er allemaal te demonteren). Ook als de zeven vervuild zijn zal de waterstroom tijdens het wassen beperkt worden. Gebruik liever een intensief programma en zorg dat de machine de vaat voor spoelt. Met dit intensief programma zal gestart worden met een voorspoel-fase, waarbij soms (deels) het zelfde water wordt gebruikt. Als u eerst zelf voor spoelt en dan de vaat laat opdrogen is de kans groter dat er zetmeelresten in de vaatwasser ontstaan. Deze resten uiten zich meestal als een soort zand of een korrelige substantie dat vaak in hoge glazen of kopjes achterblijven. Deze zetmeelresten zijn dan ook voor de wasmiddelen moeilijk af te breken.

Wasprocessen zijn kritischer geworden. Dus als er gebruik wordt gemaakt van multi tablets en zout, zal er met te zacht water worden gewassen wat zo zijn gevolgen kan hebben voor het verouderingsproces van het glaswerk.

De oudere machines zijn eigenlijk niet geschikt voor de Multi-tablets. Droogt de vaat slecht (en dan niet het kunststof)
Dan kan het best zijn dat “het droog deel”van de wastablet niet in de laatste fase wordt gebruikt. Raadzaam is dan om toch gewoon spoelglans bij te vullen.

Ziet de binnenzijde van de kuip er een beetje dof uit, dan zal er toch kalkafzetting plaatsvinden. Gebruik de reiniger of ontkalker. Gebruikt u regenereerzout, let dan goed op de instelling. Bij vroegere machines vond het regenereer proces bij elk wasprogramma plaats. Hedendaagse machines met een elektronische programmaschakelaar zijn dusdanig in te stellen dat bij een lage ingestelde waterhardheid. het regenereer proces eens in de zoveel wasbeurten plaatsvind of geheel wordt uitgeschakeld.

Zorg dat als u regenereerzout bijvult, de bijgeleverde trechter gebruikt om zo min mogelijk te morsen! Start na het vullen altijd direct een wasprogramma. Zout is in de regel zeer agressief en kan zo een gaatje in de (roestvrij stalen) kuip branden. Hierdoor is de machine in de regel niet meer te repareren. Zo’n gaatje kan meestal rond de deksel van het zoutreservoir ontstaan.

Doe geen aluminium delen in de machine. De wasmiddelen bevatten zuren waardoor het aluminium wordt aangetast en op den duur geheel dof wordt.

Let op dat verschillende metaal / materiaaldelen elkaar niet kunnen raken. Bij verschillende soorten bestek welke uit verschillende metalen kunnen bestaan kan er een chemische reactie ontstaan. Hierdoor kunnen donkere vlekken komen op het minst edele metaal.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.