Hoe werkt de ceramische kookplaat

Een ceramische kooktoestel bestaat uit een ceramische / glasplaat waarop de pannen geplaatst kunnen worden. Onder de glasplaat bevinden zich de warmtebronnen die de warmte aan de glasplaat afgeeft welke vervolgens de warmte opnieuw afgeeft aan de bovengelegen pannen. Bij de eerste generatie glasceramische platen was het rendement nog erg laag, de verwarmingselementen erg traag waarbij dit t.o.v. gas een erg traag kookproces was. Wel was het toen nog mogelijk om de kookzone’s eerder uit te schakelen waardoor de pannen door de restwarmte nog enige tijd verwarmd werden.
Vandaag de dag is het rendement van het glas sterk verbeterd en worden er andere snellere kookzone’s toegepast. Hierdoor is de reactietijd t.o.v. gas sterk verbeterd.
Het voordeel van het koken op glas is het gemakkelijk reinigen. Er hoeven niet meer allerlei branderpitten uit elkaar gehaald te worden om de kookplaat te reinigen. Een vochtige vaatdoek met een paar druppels reinigings en beschermingsmiddel is meestal voldoende.
Een nadeel van een glaskeramische plaat is dat bij overkoken van suikers de glasplaat aangetast kan worden. Hiertoe is het belangrijk om een reinigingsmiddel te gebruiken dat teevens een beschermlaag achterlaat. Ten tweede is het belangrijk als de pan overkookt direct te handelen en het overgelopen vocht snel met een doekje weg te nemen.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.