Hoe werkt de ceramische kookplaat

Een ceramische kooktoestel bestaat uit een ceramische / glasplaat waarop de pannen geplaatst kunnen worden. Onder de glasplaat bevinden zich de warmtebronnen die de warmte aan de glasplaat afgeeft welke vervolgens de warmte opnieuw afgeeft aan de bovengelegen pannen. Bij de eerste generatie glasceramische platen was het rendement nog erg laag, de verwarmingselementen erg traag waarbij dit t.o.v. gas een erg traag kookproces was. Wel was het toen nog mogelijk om de kookzone’s eerder uit te schakelen waardoor de pannen door de restwarmte nog enige tijd verwarmd werden.
Vandaag de dag is het rendement van het glas sterk verbeterd en worden er andere snellere kookzone’s toegepast. Hierdoor is de reactietijd t.o.v. gas sterk verbeterd.
Het voordeel van het koken op glas is het gemakkelijk reinigen. Er hoeven niet meer allerlei branderpitten uit elkaar gehaald te worden om de kookplaat te reinigen. Een vochtige vaatdoek met een paar druppels reinigings en beschermingsmiddel is meestal voldoende.
Een nadeel van een glaskeramische plaat is dat bij overkoken van suikers de glasplaat aangetast kan worden. Hiertoe is het belangrijk om een reinigingsmiddel te gebruiken dat teevens een beschermlaag achterlaat. Ten tweede is het belangrijk als de pan overkookt direct te handelen en het overgelopen vocht snel met een doekje weg te nemen.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.