Kaiserschmarrn Oostenrijkse pannenkoeken

benodigdheden:


100g rozijnen
1 borrelglaasje Stroh rum inländer 80%
8 eieren gescheiden
8 el suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 snuf zout
200 g tarwebloem
4 dl melk
125 g koude roomboter

1. rozijnen dag van te voren in een (afsluitbaar)schaaltje doen en met de rum marineren
2. De eiwitten van de dooiers scheiden en met 2 el suiker stijfkloppen. Afgedekt op een koele plaats zetten.
3. De eierdooiers met de rest van de suiker , de vanillesuiker en eventueel een snufje zout mixen. Hierna al mixend de melk toevoegen en dan de in rum geweekte rozijnen toevoegen. Als laatste het stijf geklopt eiwit toevoegen. Eventueel een deel eiwit achterhouden. Tijdens het bakproces kan het beslag met eiwit wat inslinken. Het laatste beetje eiwit kan dan in een later stadium toegevoegd worden om een blijvend luchtig beslag te behouden.
4. In een (teflon) pan een beetje olie schenken en kort laten verwarmen. Het beslag in de pan gieten en de onderzijde op laag vuur inductie stand 7 van 12 goudbruin bakken.
5. De omelet met twee vorken in stukjes verdelen en tegelijkertijd omkeren. Eventueel voor de snelheid de omelet met een kunstof spaan in vier stroken delen, de pan 45 graden draaien en de stroken met de twee vorken delen en deze stukjes dan omdraaien. De omelet verder bakken tot de stukjes goudbruin zijn.
6. Stukje roomboter snijden, kaiserschmarrn op het bord (op de boter) serveren, 2 el kompot of appelmoes toevoegen en de kaiserschmarrn bestuiven met poedersuiker.


Eet smakelijk !
Bereidingstijd = 20 min
voor vier porties
Per portie +- 1000 kcal
www.zdiepstraten.nl

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.