Kaiserschmarrn , Oostenrijkse pannenkoeken, zelf gemaakt uit pure ingredienten.

Recept om zelf Kaiserschmarrn te maken met pure ingredienten zonder de hulp van een pakje. De basis wordt gevormd door het eenvpudige pannekoek recept. Echter worden de eiwitten van de dooiers gescheiden om een luchtig beslag te maken.

benodigdheden:


100g rozijnen
1 borrelglaasje Stroh rum inländer 80%
8 eieren gescheiden
8 el suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 snuf zout
200 g tarwebloem
4 dl melk
125 g koude roomboter

1. rozijnen dag van te voren in een (afsluitbaar)schaaltje doen en met de rum marineren
2. De eiwitten van de dooiers scheiden en met 2 el suiker stijfkloppen. Afgedekt op een koele plaats zetten.
3. De eierdooiers met de rest van de suiker , de vanillesuiker en eventueel een snufje zout mixen. Hierna al mixend de melk toevoegen en dan de in rum geweekte rozijnen toevoegen. Als laatste het stijf geklopt eiwit toevoegen. Eventueel een deel eiwit achterhouden. Tijdens het bakproces kan het beslag met eiwit wat inslinken. Het laatste beetje eiwit kan dan in een later stadium toegevoegd worden om een blijvend luchtig beslag te behouden.
4. In een (teflon) pan een beetje olie schenken en kort laten verwarmen. Het beslag in de pan gieten en de onderzijde op laag vuur inductie stand 7 van 12 goudbruin bakken.
5. De omelet met twee vorken in stukjes verdelen en tegelijkertijd omkeren. Eventueel voor de snelheid de omelet met een kunstof spaan in vier stroken delen, de pan 45 graden draaien en de stroken met de twee vorken delen en deze stukjes dan omdraaien. De omelet verder bakken tot de stukjes goudbruin zijn.
6. Stukje roomboter snijden, kaiserschmarrn op het bord (op de boter) serveren, 2 el kompot of appelmoes toevoegen en de kaiserschmarrn bestuiven met poedersuiker.

Zelfs jaren later is het recept nog gewijzigd en verbeterd. Voordat de stukjes beslag omgedraaid worden om de andere zijde te bakken kunnen wij licht besprenkelen met suiker en afdekken met een deksel. Zo kan deze suiker carameliseren en een extra knapperig resultaat geven.


Eet smakelijk !
Bereidingstijd = 20 min
voor vier porties
Per portie +- 1000 kcal
www.zdiepstraten.nl

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.