Hoe werkt de magnetron

In tegenstelling  tot de conventionele oven waarbij warmte d.m.v. warmtestraling  wordt overgedragen wordt in een magnetronoven de warmte opgewekt door microgolven.  Deze microgolven worden d.m.v.een magnetronbuis opgewekt en in de ovenruimte geleid. De stalen ovenruimte zorgt er voor dat de microgolven worden weerkaatst en zo door de hele ruimte gestraald wordt. Tijdens dit proces zullen de moleculen van het  op te warmen product  in trilling worden gebracht.  Door de nog sneller bewegende moleculen wordt dan het product opgewarmd.  Dit effect zal het gemakkelijkst gaan in producten bestaande uit water en / of vetten.

Om een beter verdeling van de microgolven in de ovenruimte te krijgen kunnen we uit de onderstaande methoden kiezen.

1 Het product laten bewegen op een roterende schaal

2 Een draaiende antenne in de ruimte plaatsen waardoor de microgolven worden verplaatst

Het is dus belangrijk dat de ovenruimte van een magnetronoven electro magnetisch afgesloten is.  De microgolven moeten binnen de ”kooi van Faraday “ blijven.  Anders zou het mogelijk zijn dat onze eigen moleculen binnen ons lichaam in trilling worden gebracht. De deur is hiertoe opgebouwd uit een rooster met gaatjes met een vastgestelde diameter.  Het nadeel van de hoogfrequent afgeschermde ruimte   is dan ook dat er bij een magnetronoven het verwisselen van een lampje niet van binnen uit de oven kan gebeuren.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.