Hoe werkt de magnetron

In tegenstelling  tot de conventionele oven waarbij warmte d.m.v. warmtestraling  wordt overgedragen wordt in een magnetronoven de warmte opgewekt door microgolven.  Deze microgolven worden d.m.v.een magnetronbuis opgewekt en in de ovenruimte geleid. De stalen ovenruimte zorgt er voor dat de microgolven worden weerkaatst en zo door de hele ruimte gestraald wordt. Tijdens dit proces zullen de moleculen van het  op te warmen product  in trilling worden gebracht.  Door de nog sneller bewegende moleculen wordt dan het product opgewarmd.  Dit effect zal het gemakkelijkst gaan in producten bestaande uit water en / of vetten.

Om een beter verdeling van de microgolven in de ovenruimte te krijgen kunnen we uit de onderstaande methoden kiezen.

1 Het product laten bewegen op een roterende schaal

2 Een draaiende antenne in de ruimte plaatsen waardoor de microgolven worden verplaatst

Het is dus belangrijk dat de ovenruimte van een magnetronoven electro magnetisch afgesloten is.  De microgolven moeten binnen de ”kooi van Faraday “ blijven.  Anders zou het mogelijk zijn dat onze eigen moleculen binnen ons lichaam in trilling worden gebracht. De deur is hiertoe opgebouwd uit een rooster met gaatjes met een vastgestelde diameter.  Het nadeel van de hoogfrequent afgeschermde ruimte   is dan ook dat er bij een magnetronoven het verwisselen van een lampje niet van binnen uit de oven kan gebeuren.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.