Tips voor de koel/vries kast

Koel/vrieskast tips in gebruik Zoals eerder vermeld is er in de huidige conventionele koelkast een lucht circulatie waarbij het onderin kouder is dan boven.
Bewaar producten die sneller aan bederf onderhevig zijn dus altijd onder in de kast. vleeswaren altijd zo laag mogelijk, terwijl het stukje kaas bovenin de koelkast kan.
Bij de koel / vrieskast is er een warmtetransport d.m.v. een koelmiddel. Als het toestel beperkt wordt met de warmteafgifte zal hierdoor ook het warmte onttrekkingsproces in de kast verminderen.
Het toestel moet dus altijd goed kunnen ventileren. Voor inbouwapparatuur moet er zowel aan de onderzijde als de bovenzijde een ventilatieopening zijn. Aan de bovenzijde wordt de warme lucht afgedragen, terwijl aan de onderzijde relatief koude lucht wordt aangezogen.
Zo geldt ook dat bij warme omgevingstemperaturen bijvoorbeeld op een warme zomerdag het toestel harder moet werken en de compressor langer zal draaien. Echter als de omgevings temperaturen te laag zijn, dan zal dat ook van invloed zijn op de koelwerking. Bij een te lage omgevingstemperatuur neemt de capaciteit dan ook af!
Bij oude koelkasten was het mogelijk om deze als extra toestel in de schuur te plaatsen. Deze toestellen werkten dan nog met freon en hadden een sterk ontdooi element. De hedendaagse toestellen zijn t.g.v. hun energielabel zo ontworpen om zo zuinig mogelijk te functioneren. Er worden andere koelmiddelen toegepast, het ontdooi element is er niet of heeft een lage (energiezuinige)capaciteit waardoor deze toestellen onder winterrijke omstandigheden nauwelijks functioneren. Ontdooi regelmatig de vriezer. De ijsafzetting op de verdamper buis geeft een isolerende werking waardoor de capaciteit afneemt en dus het apparaat harder moet werken. Zorg dat de vriesruimte gevuld is. De diverse producten houden ook elkaar op temperatuur. Let wel Dit is afhankelijk van het product. Zit er allen brood in de vriezer, dan is het best mogelijk dat dit soms zacht aanvoelt. brood bevat weinig vocht waardoor dit snel ontdooit.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.