Reiki de oorsprong

Reiki is (her)ontdekt door Dr Mikao Usui. Mikao leefde van 15 augustus 1865 t/m 9 maart 1926 en was tijdens zijn leven zeer geinteresseerd in de overdracht van energie via de handen. Zo bestudeerde hij o.a. Sanskriet, verbleef in een klooster en mediteerde vervolgens 21 dagen op de heilige berg Kuruma. Na 21 dagen mediteren, vasten  (21 stenen geteld te hebben geteld) ontdekte hij de methode om deze vorm van (helende)energie te gebruiken en door te geven aan anderen.


Later heeft hij de Usui Reiki Ryōhō  opgericht. Een stichting die de principes van de Reiki behandelwijze doorgeeft.

Dr Mikao’s laatste student dr. Chujiro Hayashi  opende in Tokio een reiki-kliniek. Later volgde mevrouw Hawayo Takata hem op. Zij heeft reiki eerst naar Hawaii gebracht. Daarna naar de VS, Canada en vervolgens naar Europa.

Voor een goede balans in het leven zijn er 5 Reiki principes, 5 leefregels. Deze vormen een handvat met als doel een rustige stabiel geest waarna het lichaam vanzelf volgt en in balans zou komen

Kyo dake wa
Juist vandaag.


Ikaru-na
Maak ik mij niet boos.


Shinpai suna
Maak ik mij geen zorgen.


Kansha shite
Ben ik dankbaar.


Gyo o hage me
Doe ik mijn plicht.


Hito ni shinsetsu ni
Ben ik vriendelijk voor alles wat leeft.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.