Reiki de oorsprong

Reiki is (her)ontdekt door Dr Mikao Usui. Mikao leefde van 15 augustus 1865 t/m 9 maart 1926 en was tijdens zijn leven zeer geinteresseerd in de overdracht van energie via de handen. Zo bestudeerde hij o.a. Sanskriet, verbleef in een klooster en mediteerde vervolgens 21 dagen op de heilige berg Kuruma. Na 21 dagen mediteren, vasten  (21 stenen geteld te hebben geteld) ontdekte hij de methode om deze vorm van (helende)energie te gebruiken en door te geven aan anderen.


Later heeft hij de Usui Reiki Ryōhō  opgericht. Een stichting die de principes van de Reiki behandelwijze doorgeeft.

Dr Mikao’s laatste student dr. Chujiro Hayashi  opende in Tokio een reiki-kliniek. Later volgde mevrouw Hawayo Takata hem op. Zij heeft reiki eerst naar Hawaii gebracht. Daarna naar de VS, Canada en vervolgens naar Europa.

Voor een goede balans in het leven zijn er 5 Reiki principes, 5 leefregels. Deze vormen een handvat met als doel een rustige stabiel geest waarna het lichaam vanzelf volgt en in balans zou komen

Kyo dake wa
Juist vandaag.


Ikaru-na
Maak ik mij niet boos.


Shinpai suna
Maak ik mij geen zorgen.


Kansha shite
Ben ik dankbaar.


Gyo o hage me
Doe ik mijn plicht.


Hito ni shinsetsu ni
Ben ik vriendelijk voor alles wat leeft.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.