Hoe werkt een wasdroger

Wasdroger

Ook de droger bestaat net zoals bij een wasmachine uit een ronddraaiende trommel. Ook deze droogtrommel bevat meenemers om het wasgoed op te gooien. Echter de grootte van de droogtrommel is veel groter dan die van de wasmachine. Bij de droogtrommel wordt het wasgoed continu opgegooid waarbij er in de aslengte een geforceerd verwarmde luchtstroom door wordt geblazen. Nu kunnen de drogers worden verdeeld in twee soorten

  1. luchtafvoerdroger
  2. condensdroger

Bij de luchtafvoerdroger wordt lucht aangezogen, verwarmt dmv een verwarmingselement en vervolgens door de trommel geblazen. aan de andere zijde van de trommel wordt de lucht opgevangen en via een afvoerbuis afgevoerd.


Bij de condensdroger wordt met twee luchtstromen gewerkt. De d.m.v. een verwarmingselemnt verwarmde luchtstroom wordt continue door de trommel geblazen. Deze luchtstroom loopt ook via een condens(lade) waar ook een koude luchtstroom loopt. deze koude luchtstroom wordt van buitenaf aangezogen en zorgt ervoor dat de vochtig verwarmde lucht condensert in de condenslade. Dit vocht wordt opgevangen in een onderbak en d.m.v. een pompje afgevoerd. Dit afvoerwater komt of direkt in de afvoer of in een bovenliggende wateropvanglade terecht. De koude luchtstroom komt uit de omgevings ruimte van de condensdroger. Hiertoe moet dit type droger altijd in een relatief koel geventileerde ruimte te staan.

De droger wordt net als elk ander apparaat bestuurd door een programmaschakelaar. In deze programmaschakelaar kan de keuze gemaakt worden uit de diverse programma verlopen. Er zijn programma’s voor de mixed was, voor het fijne goed met een iets lagere temperatuur en ook kunnen we de droogtegraad instellen strijkdroog of kastdroog enz. Een stukje elektronica bepaalt de droogtegraad van het wasgoed. Er zijn hierbij meerde systemen. Het ene toestel meet de weerstand tussen twee sensoren. Het andere toestel meet de weerstand tussen trommel en meenemer en weer een volgend toestel heeft een vochtigheidssensor. Het droogprogramma eindigt altijd met een cooling down afkoelfase waarna een antikreuk fase voorkomt dat het wasgoed in elkaar blijft liggen. Wordt de deur van het toestel tussentijds geopend dan komt er allemaal damp uit. Het droogproces gebeurt meestal met 80 a 90 g Celsius. Dit is echter geheel normaal.

Warmtepompdroger:

Omdat voor het droogproces veel warmte en dus elektrische stroom wordt verbruikt is er een nieuwe condensdroger ontstaan. De Warmtepomp droger. Deze droger heeft de techniek van een klein koelsysteem. Bij een koelsysteem wordt koude onttrokken en warmte afgegeven. Het ideale koppel om vocht uit wasgoed te condenseren. Bekijk het onderstaande filmpje.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.