Oliebollen zelf maken

Recept van Cees Holtkamp voor oliebollen

Ingrediënten

500 gram lauwe melk

50 gram verse gist

1 ei

500 gram bloem

15 gram citroenrasp

50  gram gesmolten roomboter

10 gram zout

250 gram gewelde rozijnen

125 gram gewelde krenten

150 gram appelblokjes jonagold

Zonnebloemolie voor het frituren

Poedersuiker

Werkwijze

– Los de gist op in 425 gram lauwe melk, roer het ei erdoor.

– Voeg de bloem toe, daarna de citroenrasp.

– Kneed dit geheel goed door elkaar met de mixer met deeghaken.

– Giet, als het beslag glad is, voorzichtig de overige 75 gram lauwe melk erbij.

– Voeg dan de gesmolten boter en het zout toe, en kneedt het geheel nog 15 minuten goed door met de mixer. Indien het zout te vroeg wordt toegevoegd zal dit het reizen van het deeg beinvloeden

– Meng voorzichtig de krenten, rozijnen en de appelblokjes erdoor.

– Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 30-45 minuten rijzen op een warme plek.

– De ideale temperatuur van het beslag is 28 graden

– Roer na het rijzen het beslag even voorzichtig door met een spatel en laat het nog drie minuten bijkomen.

– Daarna kan het scheppen beginnen in zonnebloemolie van 180 graden. Kleine oliebolletjes (30 gram, ijsschep nummer 50) moet je ongeveer drie minuten frituren. Normale oliebollen (90 gram, ijsschep nummer 16) frituur je ongeveer zes minuten.

– Schep de oliebollen in de olie en keer ze halverwege tot ze goudbruin zijn.

– Laat ze uitlekken in een zeef en bestrooi ze met poedersuiker.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen.