
Recept van Cees Holtkamp voor oliebollen
Ingrediënten
500 gram lauwe melk
50 gram verse gist
1 ei
500 gram bloem
15 gram citroenrasp
50 gram gesmolten roomboter
10 gram zout
250 gram gewelde rozijnen
125 gram gewelde krenten
150 gram appelblokjes jonagold
Zonnebloemolie voor het frituren
Poedersuiker
Werkwijze
– Los de gist op in 425 gram lauwe melk, roer het ei erdoor.
– Voeg de bloem toe, daarna de citroenrasp.
– Kneed dit geheel goed door elkaar met de mixer met deeghaken.
– Giet, als het beslag glad is, voorzichtig de overige 75 gram lauwe melk erbij.
– Voeg dan de gesmolten boter en het zout toe, en kneedt het geheel nog 15 minuten goed door met de mixer. Indien het zout te vroeg wordt toegevoegd zal dit het reizen van het deeg beinvloeden
– Meng voorzichtig de krenten, rozijnen en de appelblokjes erdoor.
– Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 30-45 minuten rijzen op een warme plek.
– De ideale temperatuur van het beslag is 28 graden
– Roer na het rijzen het beslag even voorzichtig door met een spatel en laat het nog drie minuten bijkomen.
– Daarna kan het scheppen beginnen in zonnebloemolie van 180 graden. Kleine oliebolletjes (30 gram, ijsschep nummer 50) moet je ongeveer drie minuten frituren. Normale oliebollen (90 gram, ijsschep nummer 16) frituur je ongeveer zes minuten.
– Schep de oliebollen in de olie en keer ze halverwege tot ze goudbruin zijn.
– Laat ze uitlekken in een zeef en bestrooi ze met poedersuiker.