Tips voor de wasdroger

Ook drogers hebben geen onderhoudsbeurt nodig, maar het is wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen.

Zorg dat de afvoerslang van de luchtafvoerdroger zo kort mogelijk is en knel deze niet af.

Condensdrogers moeten altijd in een relatief koele geventileerde ruimte staan. Plaats ze zeker niet in een kleine afsluitbare kast, want hoe warmer de omgevingstemperatuur, hoe trager het droogproces en dus hoe duurder de benodigde kosten. Zomerdag op de warme zolder zal deze het dus slechter functioneren dan in de winter.

Zorg dat de filters en condenslade goed schoon.

Let op zeolieten (De niet opgeloste zeepdeeltjes) in het pluizenzeef.meestal zichtbaar als een witte gloed.

Reinig zo nu en dan de trommel met azijn, wasverzachter en zeepresten kunnen een aanslag geven op  de trommel en de mee-nemers. Hierdoor kan de elektronica een grotere overgangsweerstand meten waardoor de droger te snel denkt klaar te zijn.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.