Onderdelen niet meer leverbaar? Ook printen kunnen gerepareerd gereviseerd worden.

Soms ben je gehecht aan een functioneel toestel. Een toestel met een mooie groot duidelijk display en gemakkelijk te bedienen vertrouwde tiptoetsen. Indien onderdelen niet meer leverbaar zijn kunnen ze alsnog duurzaam hersteld / gerepareerd worden. Een nieuw chip of transistor, en er is weer leven in de brouwerij.

Reparaties kunnen ook op componentniveau geschieden indien deze niet meer voorradig zijn.

Bij een reparatie op componentniveau is het mogelijk het (oude) trouwe toestel weer in gebruik te kunnen nemen.
Probeer altijd eerst zelf een toestel te resetten door deze spanningsloos te maken. Het eenvoudigst kan dit in de meterkast uitgevoerd worden. Even uit en dan weer inschakelen.

De dubbele zekering van de kookplaat in de METERKAST behoort een brug te hebben. zo is de juiste zekering snel te herkennen.

Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.