Schade aan de inductie glasplaat? Herstel dit direct voordat de reparatiekosten nog hoger oplopen door falende elektronica.

Een ongeluk zit in een klein hoekje , wordt gezegd.
Een uit een bovenkastje vallend kruiden potje. Stoten met een pan tegen de zijkant van de kookplaat. Een vallende wijnfles.
De glasplaat van een inductiekookplaat bestaat uit gelaagd veiligheidsglas wat behoorlijk sterk is.
Echter, bij een stotend voorwerp met een klein oppervlak en/of een groot drukpunt is het mogelijk dat de glasplaat kan barsten. Soms begint het met een onschuldige buts aan de zijkant / rand van de kookplaat. Deze zijn in de regel nog onschuldig.
Loopt de barst over het gehele kook oppervlak, dan is het mogelijk dat bij morsen of overkoken dit vocht in de elektronica kan dringen. Bij een klein butsje aan de zijkant kan gerust veilig verder gekookt worden.

Pas op voor doordringend vocht bij een gebarsten inductie glasplaat. Dit kan mogelijk tot nog hogere reparatiekosten leiden.

Bij lekken van kookvocht door de barst bestaat er de kans dat de elektronica onder de glasplaat onherstelbaar zal beschadigen. Dit maakt dat de reparatiekosten onnodig nog hoger op zullen lopen.
In de regel is de glasplaat te demonteren en separaat te vervangen.

Gebruik nooit kit om de glasplaat aan te sluiten op het werkblad. Een eenzijdig plakbare afsluitband is voldoende en vereist om te voorkomen dat er geen vocht tussen glasplaat en werkblad kan doordringen. Het mag duidelijk zijn dat bij ontbreken van deze band ook schade aan elektronica kan ontstaan.
Wordt er toch kit toegepast? De kans dat de glasplaat bij demontage van de kookplaat alsnog barst is dan zeer groot.