Help, De Stoomoven doet het niet meer

Net zoals bij de koffiemachine is ook de stoomoven afhankelijk van regelmatig onderhoud van de stoomgenerator. Ten eerste is het verstandig bij eerste ingebruikname de waterhardheid juist in te stellen. Vervolgens dienen we dan wel het ontkalkingsprogramma uit te voeren als de ontkalk melding op het display verschijnt.
Stellen we dit uit dan kan er toch onverhoopt kalkvorming in de machine ontstaan. Het water wordt tot hoge temperaturen boven de 50 opgewarmd. Op tijd ontkalken is dus zeer belangrijk om extra kosten te voorkomen.

Kalkvorming in de leidingen van een stoomoven

Een Stoomoven begint met innemen van vers water uit de watercontainer. Vervolgens wordt het water dusdanig opgewarmd om zo de stoom te genereren.
Na gebruik zal het water worden teruggepompt om de volgende kooksessie opnieuw op te kunnen starten met schoon water.
Indien er kalkvorming in de leidingen is ontstaan zal dit de doorstroming van het water beperken. Tenslotte zal het verwarmingselement zijn warmte beperkt af kunnen geven door de ontstane kalklaag. Een defect aan het verwarmingselement is dan onvermijdelijk.

Kalkvorming in de leidingen van een stoomoven.

Bij het uitstellen van ontkalken zal de kalkvorming blijven optreden totdat een reparatie onvermijdelijk is.

Tip gebruik bij voorkeur (kalkvrij) water bijvoorbeeld uit een Brita kan