De nieuwe zuinige (vaat(was)machine zijn vele malen zuiniger in gebruik van energie en water. Om deze zuinige wasprocessen goed te laten verlopen dien wij zelf bewust deze processen te controleren. Met minder water wordt het wasproces kritischer. Als het filter van de vaatwasser er nooit uit wordt genomen om deze even te reinigen dan is de kans dat de vaat er vuil uit komt erg groot. En dan wast die niet meer schoon na een half jaar ingebruik. Het is zo simpel. Geen defecte vervuilingssensor. Geen defecte besturing. Gewoon beginnen bij het begin. Schoonmaken!
Vervuild filter beperkt de doorstroming van het water
Het continue rond pompende water wordt beperkt door het vervuilde filter. Resultaat een slechtere doorstroming met als gevolg slecht of niet draaiende sproeiarmen.
Lees de gebruiksaanwijzing en draai de bekerzeef los en spoel deze regelmatig schoon.Vervuilde bekerzeef van de vaatwasser
Een vaatwasser is geen afvalbak. Voorspoelen doet die zelf. Haal wel de grove delen van de borden/pannen voordat deze worden beladen. Eierschalen, pitten plastic wordt niet opgelost tijdens het wasproces. Bij niet wegnemen zal het watercirquit verstopt raken.
Enkel de bekerzeef leeghalen is niet voldoende ! Veelvuldig wassen op het eco programma zonder het microfilter te reinigen verstopt op den duur de waterflow.Een vervuilde bekerzeef beperkt de doorstroming naar de sproeiarmen
Tip : Als de deur van de vaatwasser wordt geopend terwijl het was- programma nog niet is beëindigd. Het water gaat niet van zelf weg. De pomp is niet stuk. Zet de machine uit (reset) en selecteer een nieuw programma. Een vaatwasser begint altijd met (af)pompen.
Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.