Waarom een goede pan essentieel is met koken op inductie

Een kwalitatief goede pan is zeer belangrijk om goed efficiënt te kunnen koken.
Bij inductie wordt d.m.v. een magnetisch veld een magnetiseerbare pan opgewarmd. De capaciteit van de warmteoverdracht is hierbij sterk afhankelijk van de kwaliteit van de pan. (Alle waar naar zijn geld)

Een stalen pan (soms bestaande uit lagen, (waardoor de warmte goed wordt verdeeld) geeft over het algemeen goed de warmte door.
De pan bodem moet echter wel goed vlak zijn. Wiebelt de pan of is deze hol dan dient deze vervangen te worden. Naast het feit dat het vet weg trekt uit het midden van de bodem kan er lucht onder het midden van de pan ontstaan. In het ergste geval kan dit een meetfout geven aan de elektronica waardoor deze te veel belast kan worden.

Een ander veel gebruikte pan is de Aluminium pan waarbij de bodem is voorzien van een metalen rasterwerk die de warmte door moet geven aan de pan. Deze pan heeft dan wel het voordeel dat het licht in gebruik is. Echter het rendement is lager dan een volledig stalen pan. (Het aan de kook krijgen duurt langer).
Wees bij de laatste pan voorzichtig met de boost functie. Gebruik deze functie liever niet. De pan kan hierbij snel vervormen , krom trekken.

In het onderstaande voorbeeld hebben we twee pannen met de zelfde pan diameter. Beide ingesteld op stand 9
De rechter stalen pan verbruikt ongeveer 9 Ampere en is relatief snel op temperatuur.
De linker pan daarentegen (Dit is dan een uitzondelijk slecht exemplaar) blijft de stroomsterkte steken op 1,3 Ampere. De klant klaagde dan ook dat het product slecht tot niet warm werd.
Na deze meting is de proef op de som genomen om de twee pannen van plaatst te wisselen om uit te sluiten dat de afwijking niet uit de kookplaat afkomstig zou zijn.

Een geëmallieerde pan is prima geschikt voor inductie mits deze vlak is. Let er op dat het emaille niet is beschadigd!
Een kale, beschadigde plek kan de glasplaat flink doen beschadigen. Dit valt in de regel niet onder de garantie en kan een dure reparatie tot gevolg hebben.

Het mag duidelijk zijn dat deze pan met de bolle panbodem niet geschikt is om op inductie te koken.

Bekijk de onderstaande video voor de nieuwste ontwikkelingen op kookgebied. Hierbij kan iedereen k°ken (in een gezond leefklimaat ) als een Chef.

Om zo gezond mogelijk te koken (bakken) dient elk bakproduct afgestemd te worden op de baktemperatuur. Elk product heeft een andere temperatuur (Rookpunt) waarbij het vet begint te ontbinden en schadelijke gassen kunnen ontstaan. Het is dus raadzaam deze temperaturen niet te overschrijden.

ProductRookpunt °C
Boter177 °C
(Room) Boter 177 °C
Kokosolie177 °C
Koolzaadolie204 °C
Olijfolie extra vierge160 °C
Olijfolie vierge216 °C
ZonnebloemolieOngeraffineerd107 °C
Zonnebloemolie227 °C
Maïsolie232 °C
Arachideolie PindaolieGeraffineerd232 °C
OlijfolieGeraffineerd242 °C
Rijstolie255 °C
Reuzel 182 °C
SojaolieOngeraffineerd160 °C
SojaolieHalf geraffineerd177 °C
SojaolieGeraffineerd232 °C
Amandelolie216°C