Wassen zonder zeep & overschuimen

De nieuwste generaties wasmachines zijn (onder druk) nog zuiniger met het water- en stroomverbruik.
Dat moet wel, indien er een ander merk zuiniger is in gebruik, zal hier de keuze van de consument op vallen.

Er is op een gegeven moment wel een grens bereikt. Het wordt voor de gebruiker steeds moeilijker gemaakt de juist hoeveelheid wasmiddel te doseren. Het doseren is afhankelijk van de waterhardheid en de hoeveelheid water welke de machine gebruikt.
Doseren we te weinig dan gaat de was (en de machine) stinken. Doseren we te veel dan kan de machine overschuimen. Zeker als er met relatief (te) weinig water wordt gespoeld zullen er zeepresten in het wasgoed achterblijven.
Probeer maar eens een handoekwas eenmalig zonder toevoeging van wasmiddel in de wasmachine te stopppen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid achtergebleven zeep in de was.

Houd in ieder geval het wasproces in de gaten. Let er op dat het venster van de wasmachine niet wit is van het schuim. Bij de meer geavanceerde machine zal dit aangegeven worden in het display. In de regel zal het wasprogramma worden aangepast met een extra spoelbeurt. Maar ja, of dit voldoende is?
Het is dan raadzaam de hoeveelheid wasmiddel aan te passen.


Tip. Bekijk in de gebruiksaanwijzing of het waterniveau in het menuvan de wasmachine is aan te passen. Zo kan er met iets meer water gewassen en/of gespoeld worden

overschuimen van de wasmachine

Tijdens het spoelen zal het overmatig sop via de ontluchtingsslang in de zeepbak terecht komen waarbij het via de voorzijde uit wordt geworpen.

Let wel, de klep van de afvoerpomp staat open ter controle. Het sopwater wordt via de zeepbak uitgeworpen en komt via de voorzijde, vaak ook via de deurrand op de grond als een plas water en sop