De nieuwste generaties wasmachines zijn (onder druk) nog zuiniger met het water- en stroomverbruik. Dat moet wel, indien er een ander merk zuiniger is in gebruik, zal hier de keuze van de consument op vallen.
Er is op een gegeven moment wel een grens bereikt. Het wordt voor de gebruiker steeds moeilijker gemaakt de juist hoeveelheid wasmiddel te doseren. Het doseren is afhankelijk van de waterhardheid en de hoeveelheid water welke de machine gebruikt. Doseren we te weinig dan gaat de was (en de machine) stinken. Doseren we te veel dan kan de machine overschuimen. Zeker als er met relatief (te) weinig water wordt gespoeld zullen er zeepresten in het wasgoed achterblijven. Probeer maar eens een handoekwas eenmalig zonder toevoeging van wasmiddel in de wasmachine te stopppen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid achtergebleven zeep in de was.
Houd in ieder geval het wasproces in de gaten. Let er op dat het venster van de wasmachine niet wit is van het schuim. Bij de meer geavanceerde machine zal dit aangegeven worden in het display. In de regel zal het wasprogramma worden aangepast met een extra spoelbeurt. Maar ja, of dit voldoende is? Het is dan raadzaam de hoeveelheid wasmiddel aan te passen.
Tip. Bekijk in de gebruiksaanwijzing of het waterniveau in het menuvan de wasmachine is aan te passen. Zo kan er met iets meer water gewassen en/of gespoeld worden
Tijdens het spoelen zal het overmatig sop via de ontluchtingsslang in de zeepbak terecht komen waarbij het via de voorzijde uit wordt geworpen.
Let wel, de klep van de afvoerpomp staat open ter controle. Het sopwater wordt via de zeepbak uitgeworpen en komt via de voorzijde, vaak ook via de deurrand op de grond als een plas water en sop
Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.