Het is slim en duurzaam om tijdig van te voren de diepvriesproducten in een pan te ontdooien in plaats van even snel de ontdooi functie van de magnetron te gebruiken. Echter, gebruiken wij de glasplaat van het inductietoestel als werkblad, dan kan de temperatuur van het glas behoorlijk dalen. Voor even kan dit geen kwaad. Staat er een grote pan uren op de glasplaat dan is het mogelijk dat er condensvorming kan vormen. Tussen pan en glasplaat ,maar ook aan de onderzijde van de glasplaat. Onder de glasplaat bevind zich de elektronica van de kookplaat en daar is het altijd relatief warm. In het ergste geval kan het condensvocht tussen de componenten komen en dat zal ongetwijfeld een dure reparatie tot gevolg hebben.
Printplaat van een inductiekookplaat
Een beschermplaat op de glasplaat kan geen kwaad. Het is dan mogelijk om een extra werkblad te creëren. Bovendien is de glasplaat dan beschermd tegen mogelijk vallende voorwerpen. Vaak bevind zich boven een kookplaat een bovenkast met kruiden potjes. Het gelaagd veiligheidsglas is behoorlijk sterk. Echter vallende kruiden potjes of stoten met een pan tegen de zijkant kan het ceramisch glas doen breken.
Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.