Techniek moet goed ventileren / warmte af kunnen geven om goed en zuinig te functioneren

Om goed en zuinig te functioneren moet de techniek over het algemeen goed geventileerd / gekoeld worden. Wordt dit verzuimd, dan zal de techniek onnodig warm worden en in het ergste geval uit kunnen vallen.

Bij een koeltechnisch apparaat is het van belang zowel onder als boven een ventilatie opening te hebben. De ontstane opgewarmde lucht zal opstijgen. Als dit goed afgevoerd kan worden kan er verse koude lucht aangezogen worden om de techniek goed af te koelen. Indien boven of onder afgesloten is vindt er een slechte afgifte plaats (De opgewarmde lucht blijft hangen). Dit kan resulteren tot slecht functioneren, langere (duurdere) draaitijden en in extremere gevallen (warme zomerdag) kans op geheel uitvallen. Bovendien wordt de levensduur van zo’n apparaat sterk op de proef gesteld.

Bij een (inductie)kookplaat is het ook erg belangrijk dat de ontstane warmte goed kan worden afgevoerd. Liefst onder het werkblad ventilatie openingen zodat er ook hier verse koude lucht aan de achterzijde aangezogen en aan de voorzijde afgevoerd  kan worden.

 


Te warme elektronica zorgt meestal dat het zichzelf zal beschermen waardoor het vermogen terug geregeld zou kunnen worden. Maar ja, ook hier zal de levensduur sterk op de proef worden gesteld.

Bij het afkoelen kan het dus voorkomen dat producten in onderliggende laden kunnen worden opgewarmd. Als er een lade met bestek onder de kookplaat is gepositioneerd kan het bestek behoorlijk warm worden.