Om goed en zuinig te functioneren moet de techniek over het algemeen goed geventileerd / gekoeld worden. Wordt dit verzuimd, dan zal de techniek onnodig warm worden en in het ergste geval uit kunnen vallen.
Bij een koeltechnisch apparaat is het van belang zowel onder als boven een ventilatie opening te hebben. De ontstane opgewarmde lucht zal opstijgen. Als dit goed afgevoerd kan worden kan er verse koude lucht aangezogen worden om de techniek goed af te koelen. Indien boven of onder afgesloten is vindt er een slechte afgifte plaats (De opgewarmde lucht blijft hangen). Dit kan resulteren tot slecht functioneren, langere (duurdere) draaitijden en in extremere gevallen (warme zomerdag) kans op geheel uitvallen. Bovendien wordt de levensduur van zo’n apparaat sterk op de proef gesteld.
Bij een (inductie)kookplaat is het ook erg belangrijk dat de ontstane warmte goed kan worden afgevoerd. Liefst onder het werkblad ventilatie openingen zodat er ook hier verse koude lucht aan de achterzijde aangezogen en aan de voorzijde afgevoerd kan worden.
Te warme elektronica zorgt meestal dat het zichzelf zal beschermen waardoor het vermogen terug geregeld zou kunnen worden. Maar ja, ook hier zal de levensduur sterk op de proef worden gesteld.
Bij het afkoelen kan het dus voorkomen dat producten in onderliggende laden kunnen worden opgewarmd. Als er een lade met bestek onder de kookplaat is gepositioneerd kan het bestek behoorlijk warm worden.
Het mooie van techniek is dat het altijd in beweging is. Er wordt iets gecreëerd, en al gaande het proces vinden er verbeteringen plaats. Onderweg kan er ook wel eens wat falen. Een kritische kijk naar kostprijs en telkens veranderende milieuvriendelijke materialen, besparende maatregelen t.o.v. energieverbruik kunnen toch onvoorziene gebreken tot gevolg hebben. In mijn job in de techniek is het mijn taak het stukje falend techniek te verhelpen. Echter de gebruiker is soms ook debet aan een falend proces. Door onwetendheid en niet lezen van een gebruiksaanwijzing kan het voorkomen dat het een en ander niet naar behoren functioneert. Frappant is wel dat met intrede van de artificial intelligence de gemiddelde mens de eenvoudige oplossingen niet meer ziet. De theoretische mens denkt over het algemeen veel te moeilijk. Het nieuwe werken waarbij de mens veel meer thuis is, ziet en hoort allerlei “problemen” die er eigenlijk niet zijn of altijd al zijn geweest. Zo valt het ineens op dat de koelkast de gehele dag aan en uit schakelt (bang voor de energierekening). Door de tegenwoordige ledverlichting ziet men ineens ijs / rijpvorming op de achterwand van de koelkast die er altijd al aanwezig is geweest met de koelfase. Men hoort geluiden die gewoon bij apparaten of bij een proces horen. Men is helemaal in paniek dat de wasmachine niet functioneert waarbij het niet opvalt dat het gebruikte verlengsnoer met schakelaar en indicatieverlichting is uitgeschakeld. Zonder na denken wordt er een Classic vaatwasmiddel in de aanbieding gekocht. Maar men is even vergeten dat dit een kaal wasmiddel is zonder stoffen om het water te ontharden en een slechter droog resultaat zal geven dan de eerder gebruikte All in One Multitabsals er geen spoelglans wordt gebruikt. Jammer dat er niet altijd voor een duurzame oplossing wordt gekozen. Soms worden apparaten weggegooid voor een draadbreukje of een verstopping in een slang. En ja er zijn gevallen dat een toestel wordt afgedankt door een geactiveerde kindersluiting of demo modus. Zoran Diepstraten.